Tuesday, August 18, 2009

Virus H1N1.

Sekarang nie kan banyak sangat issue pasal H1N1. So aku pon nak wat la entry tetang topic nie. Banyak dah infor tentang penyakit virus yang menular dikalangan kelompok dunia ini. Mari berkongsi bersama Apa itu sebenarnya H1N1.

Apa itu H1N1?

Viral novel Influenza type A H1N1. Ianya berasal dari Virus Avian Flu atau lebih dikenali (Selsema burung H5N1) yang telah menjangkiti babi @ khinzir dan telah bergabung dengan Swine Flu (yg sepatutnya hanya menjangkit ternakan babi sahaja) dan telah evaluasi (mutasi) untuk penyesuaian diri di dalam 'host' yg lebih tinggi di dalam rantaian makanan @ manusia. dan semasa di dlm badan manusia, sekali lagi ia berevolusi supaya ia menjadi 'Air Born' dan menjangkit dari manusia kepada manusia.

Jangka Hayat Virus

Oleh kerana ia adalah viurs yang 'Air Born', ia hanya boleh bertahan di udara selama 2 hingga 8 jam sahaja. Jika selepas tempoh tersebut ia tidak mendapat perumah @ host(badan manusia) ia akan mati. Maka bilik yang dibiarkan selama 24 jam dengan “air ventilation” yang baik....akan 'bersih' dari virus tersebut.

Apa yang perlu tahu?

Asal virus ini
Sebenarnya telah terdapat outbrake di US sebelum terjadi outbrake di Mexico tapi tidak dilaporkan kepada WHO. Kemungkinan outbrake ini telah dikesan dan US mahu 'baling batu sembunyi tangan' lalu tercetus la outbrake di Mexico .

Virologi virus H1N1

“Incubation period” yang singkat pada purata 2 hari, dengan julat 1 - 4 hari ini bermakna ia cepat menyerang badan manusia setelah ia menjangkit pesakit. Pesakit akan menunjukkan simptom selepas 1 hari dijangkit paling cepat dan selewat-lewatnya hari ke-4. H1N1 sebenarnya adalah selsema biasa namun kepada pesakit yang berisiko, ia dapat membunuh. jika pesakit adalah seorang yang normal, ia hanya akan memberi kesan seperti demam selsema biasa dan batuk.

Cara serangan

Virus ini boleh disebarkan melalui batuk, bersin dan percakapan virus ini akan menyerang sistem pernafasan ( seperti Selsema Burung dan SARS) peringkat awal, ia hanya pada 'Trakea' jika tidak mendapat rawatan awal, ia akan menyerang paru-paru dan boleh menyebabkan kematian akibat 'Lung Collapse' ia amat merbahaya kepada golongan yang berisiko tinggi.

Siapa yang berisiko ?

1 Orang yg ada masaalah 'Obesiti' @ Gemuk
2 Perempuan yg mengandung
3 Orang yg ada astmatic
4 Orang2 yg bermasalah dgn sistem imunisasi ( menjalani 'operation yg besar', kanak-kanak yang belum cukup suntikan imunisasi, golongan-golongan yang rendah tahap imuniti eg. HIV ext.)

* Kematian yg telah dilaporkan terdiri daripada golongan-golongan di atas

Simptom-simptom

Day 1 Rasa kurang sihat, tak bermaya
Day 2 Selsema, batuk dan demam yg kekal ( demam tidak turun alaupun telah mkn ubt demam)
Day 3 Rasa kurang selesa di bahagian dada dan sesak nafas
Day 4 Sakit dada yg teruk.........jumpa doktor dngan segera.......
Day 5 and above Lung collapse @ Koma

Langkah-langkah kawalan :

1 Golongan-golongan yang berisiko, elakakn daripada kesesakan ( kawasan yang padat dengan orang ramai)
2 Menjaga kebersihan diri, basuh tangan selalu dan dengan betul, jaga kebersihan rumah dan persekitaran
3 Elakkan diri jika terdapat 'orang batuk, bersin dan kurang sihat'
4 Jika kurang sihat, elakan diri dr beraktiviti (sosial dan berkumpulan)
5 Jika kurang sihat dan ada ILI ( Influenza Light Illness @ Selsema biasa) jangan hadirkan diri di kawasan orang ramai. jika terpaksa, pakai 'mask' (sekurang-sekurangnya 3 ply mask)
6 Untuk orang yang sihat, elakkan dari kawasan yang padat.
7 Jika ada tanda-tanda simptom diatas, segera ke hospital untuk pemeriksaan dan rawatan.
8 Jika sihat, jangan ke hospital atau klinik untuk 'checkup' kerana di kawasan tersebut mengandungi banyak virus.
9 Tak perlu ambil anti-viral @ apa-apa ubat influenza!!!!!!!!!!. Jika sihat dan mengambilnya, akan mengakibatkan resistan kpd vaksin @ ubat-ubat untuk merawat jika terkena jangkitan. Ini adalah kerana berlakunya resistansi virus terhadap persekitaran badan yg telah mengambil ubat-ubat tersebut terlebih awal.
10 Vaksin hanya akan 'wujud' seawall-awalnya pada Oktober dan hanya untuk 'frontliner' shj. dan untuk awam selewat-lewatnya pada 2010.
11 Untuk makluman, Influenza test hanya dijalankan di 2 makmal shj di Malaysia . dan mengambil masa 6 jam untuk “run test” kepada 1 batch sample. Jika klinik menyatakan mereka boleh jalankan ujian, itu tidak betul. tak perlu ambil suntikan “seasonal influenza” kerana ia tidak berkaitan.
12 Tahap kesedaran dan pengetahuan yang tinggi amat perlu untuk kita sama-sama menghadapi outbrake ini. Sama-samalah kita berdoa kepada ALLAH s.w.t agar bala ini cepat berlalu.

Amin.
Courtesy to:
Ini adalah sumber dari taklimat H1N1 oleh Pengarah Kawalan Penyakit Berjangkit dari :
Kementerian Kesihatan Malaysia.
Di Pan Pasific KLIA pada 01.08.2009.

Sila lawati juga : http://www.malaysia-instinct.com/
(Untuk maklumat lanjut H1N1 dan isu-isu lain)

Sebagai ganjaran, terimalah lawak untuk hari ini..


No comments:

Post a Comment